فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق کیفری - سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1398)

پژوهشنامه حقوق کیفری
سال دهم شماره 1 (پیاپی 19، بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد مهدی برغی*، نسرین مهرا صفحات 7-27
    «سلب آزادی» از دیرباز به عنوان یکی از ضمانت اجراهای سنتی حقوق کیفری شناخته می شد که در قالب کیفر برای بزهکاران مورد استفاده قرار می گرفت. با وجود این امروزه در نتیجه پاره ای از مصالح و ضرورت های اجتماعی، شاهد آن هستیم که «سلب آزادی» در سایر رشته ها و در قالب ضمانت اجرای اداری، تربیتی، بهداشتی، انضباطی و مانند آن نیز به کار برده می شود. اهمیت روزافزون و گسترش میزان استفاده از این نوع سلب آزادی های غیر کیفری در سال های اخیر منجر به آن شده است که قوانین کشورهای مختلف و اسناد بین المللی گوناگون این نوع از سلب آزادی را به رسمیت بشناسند. از جمله این اسناد کنوانسیون اروپایی حقوق بشر است که به عنوان یک سند پیشروی حقوقی در عرصه بین المللی، در ماده 5 خود ضمن پذیرش مفهوم سلب آزادی غیر کیفری، با احصاء مصادیق سلب آزادی های غیر کیفری، برای این نوع از سلب آزادی ماهیتی مستقل از سلب آزادی های کیفری قائل شده است
    کلیدواژگان: سلب آزادی، کنوانسیون اروپایی حقوق بشر، کیفر، زندان، دادگاه
  • الهام حیدری* صفحات 29-56
    ارتکاب جرم به شکل گروهی و سازمان یافته و با سردستگی یک یا چند شخص از معضلات جوامع کنونی است. چنین پدیده ای، واکنش مناسب قانونی را ایجاب می کند. قانونگذار ما در ماده 130 قانون مجازات اسلامی با پیش بینی حداکثر مجازات شدیدترین جرم ارتکابی برای سردسته در این راستا گام برداشته است. با این وجود، مفهوم و شرایط تحقق سردستگی در حقوق ما مبهم بوده و سوال برانگیز است. رفع این ابهام مستلزم کنکاش در ماده 130، قوانین پراکنده و نیز رویه قضایی است. در ایالات متحده نیز سردستگی موضوع قانون بوده و در عین حال رویه قضایی این کشور با صدور آراء متعددی سعی در روشن سازی شرایط تحقق سردستگی دارد. در مقاله حاضر با نگاهی تطبیقی سعی در روشن سازی مفهوم و بررسی شرایط تحقق سردستگی در حقوق ایران و امریکا داریم.
    کلیدواژگان: سردستگی، کیفیات مشدده، گروه مجرمانه، قانون مجازات اسلامی، حقوق آمریکا
  • منصور رحمدل* صفحات 57-80
    بحث ارتکاب جرم توسط اشخاص حقوقی، از دیرباز در حقوق کیفری از مسائل بحث برانگیز بوده است. قانون گذار ایران نیز، تا سال 1392 به طور کلی به جرم انگاری اعمال ارتکابی توسط اشخاص حقوقی نپرداخته بود ولی قانون مجازات اسلامی 1392 در ماده 143 خود به جرم انگاری اعمال ارتکابی توسط شخص حقوقی پرداخته است. باوجود ارتباط تنگاتنگ فعالیت اشخاص حقوقی با زندگی افراد در کشورهای پیشرفته، بخصوص آلمان، در این کشور قانون صریحی در مورد مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی وجود ندارد و مقامات از برخی اختیارات برای اعمال ضمانت اجرا بر اشخاص حقوقی برخوردار هستند. برای فائق آمدن بر این مشکل در سال 2013 پیش نویس قانون مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی تهیه شده، ولی هنوز به شکل قانون در نیامده است. برای روشن شدن وضعیت مسئولیت کیفری اشخاص حقوقی در ایران و آلمان به مطالعه تطبیقی دو نظام کیفری ایران و آلمان می پردازیم. روش تحقیق از نوع تحلیلی خواهد بود.
    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، اشخاص حقوقی، نظام کیفری ایران، نظام کیفری آلمان
  • سید مصطفی موسوی، مهین سبحانی*، مجتبی جانی پور صفحات 81-104
    با توجه به ماهیت جرائم بین المللی که اغلب با تبانی و توافق گروهی از افراد ارتکاب می یابند، ضرورت جرم انگاری تبانی در جرائم بین المللی بیش از سایر جرائم احساس می شود. علی رغم جرم انگاری تبانی در منشور نورنبرگ و توکیو، تبانی در اساسنامه دادگاه های کیفری بین المللی یوگسلاوی و روآندا محدود به نسل کشی شده، و در نهایت در دیوان کیفری بین المللی حذف شده است. این مقاله با بررسی مفهوم تبانی در اساسنامه و رویه قضایی دادگاه های کیفری بین المللی تبانی را به دو نوع، تبانی به عنوان یک جرم مستقل، و تبانی به عنوان یکی از اشکال مسئولیت کیفری بین المللی تقسیم نموده است. گرچه با پیش بینی کامل اشکال مختلف مسئولیت جمعی در بندهای الف و د ماده 25 اساسنامه دیوان کیفری بین المللی نیازی به درج تبانی به عنوان شکلی از مشارکت نیست، اما این امر نافی ضرورت جرم انگاری تبانی به عنوان یک جرم مستقل در دیوان نیست.
    کلیدواژگان: تبانی، اقدامات مجرمانه مشترک، جرم ناتمام، اشکال مشارکت، جنایات علیه صلح، نسل کشی
  • حسین سلیمانی* صفحات 105-133
    قانون گذار در قانون مجازات اسلامی 1392 از نهادی ناآشنا به نام تعزیرات منصوص شرعی سخن گفته و حقوق دانان و پژوهشگران را در معنا و مصادیق آن به شبهه انداخته است. به باور نویسنده، در قانون 1392 اصل قانونی بودن جرم و مجازات در جرائم تعزیری به صراحت پذیرفته شده است و ازاین رو، مصادیق تعزیر منصوص را باید با توجه به این اصل اساسی تعیین کرد. در این نوشته تلاش شده است با بررسی نظرات و ملاک های گوناگون، مصادیقی برای تعزیر منصوص یافت شود. دو ملاک به شکل برجسته تری طرح می شوند. بر اساس یک ملاک، تعزیر منصوص را مانند دیگر تعزیرات باید در قالب اصل قانونی بودن تعزیرات جست وجو کرد و مصادیق آن را در قانون پی گرفت. بر اساس ملاک دیگر، تعزیرات منصوص به حدود ملحق می شوند و باید مصادیق آن را براساس ماده 220 معین کرد. به باور نویسنده، هیچ یک از این ملاک ها کامل و کافی نیستند و پیش بینی چنین نهادی از اساس لغو و بی ثمر است.
    کلیدواژگان: اصل قانونمندی، تعزیر منصوص، تعزیر مقدر، تعزیر معین، تازیانه، حدود
  • سیدامین سیدین، مهرداد جواهریان*، حسین آقابابایی، قادر بایزیدی صفحات 135-164
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و دسته بندی راهکارهای پیشگیری از وقوع جرم در سطح ساختمان مسکونی انجام شده است. توجه به سطوح مختلف فضای سکونتی و دسته بندی راهکارهای به دست آمده از مفاهیمی مانند نظارت طبیعی، قلمروپایی، کنترل دسترسی و شنودپذیری، می تواند گامی موثر در روشن نمودن سازوکار تاثیرگذاری راهکارها باشد و در تدقیق نحوه ارایه و پیش بینی نتایج راهکارها، کمک هدف مند نماید. سطوح مختلف فضای سکونتی عبارت اند از: فضا، واحد، ساختمان، مجموعه، محله، منطقه، شهرک یا شهر. روش جمع آوری اطلاعات در نوشتار حاضر، بهره گیری از منابع کتابخانه ای با ابزار فیش برداری و نیز استفاده از مطالعات میدانی و ابزار پرسش نامه است که به روش های آماری تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان می دهند که اولویت کاربرد هر یک از اصول نظارت طبیعی، قلمروپایی، کنترل دسترسی و شنودپذیری در ارایه راهکارها، با توجه به سطح سکونتی ساختمان و بالاخص گونه منتسب آن، متفاوت است
    کلیدواژگان: پیشگیری از جرم، پیشگیری مکان محور، طراحی محیطی، نظارت طبیعی، قلمروپایی، کنترل دسترسی و شنودپذیری
  • مرتضی عارفی*، جلیل امیدی صفحات 165-188
    آیین دادرسی کیفری نظام تضمین حقوق دفاعی متهم در برابر خودسری نهادهای اجرای عدالت کیفری است. یکی از هنجارهای این نظام، حق دسترسی متهم به وکیل مدافع است. اهمیت این هنجار به اندازه ای است که اسناد بین المللی و قوانین داخلی ضمن شناسایی چنین حقی، در مواردی دخالت وکیل به نفع متهم را الزامی اعلام کرده اند. این مقاله در مقام پاسخ به دو سوال است: مبانی توجیهی وکالت از متهم چیست؟ اسناد بین المللی و نظام عدالت کیفری ایران چه اندازه به این مبانی توجه داشته و به آنها وفادار مانده اند؟ یافته ها نشان می دهد که بنیادهای حقوق بشر، راهبردهای سیاست جنایی و آموزه های جرم شناسی حق دسترسی متهم به وکیل مدافع را توجیه می کنند. در سال های اخیر تحول مثبتی در رویکرد نظام عدالت کیفری ایراننسبت به حق برخورداری متهم از وکیل رخ داده است. با این همه، مقررات محدود کننده ای مثل تبصره ماده 48 قانون آیین دادرسی کیفری، عدم پیش بینی ضمانت اجرای نقض حق موضوع ماده مورد اشاره و اعتباربخشی به تحقیقاتی که با سلب حق مورد بحث صورت گرفته است از جمله موارد قابل نقد محسوب می شوند.
    کلیدواژگان: وکیل، وکالت از متهم، حقوق دفاعی متهم، اسناد بین المللی، دادرسی عادلانه
  • اکبر نوروزی*، حسن عالی پور صفحات 189-208
    نگرش های زبانی و فرهنگی به پدیده تجاوز جنسی سبب شده این پدیده به مثابه یک عنوان مجرمانه واقعی در نظام حقوقی ایران شکل نگیرد. عنوان های مجرمانه پس از قلمرو سرزنش پذیری، با عنوانی جدا، وارد حیطه قانونگذاری شده و با دیدگاهی ویژه، در فرآیند قضایی نمود می یابند. تجاوزجنسی از این فرآیند مرحله ای دور افتاده و در همان گام نخست یعنی سرزنش پذیری با چالش هایی همراه است که همین چالش ها، در قلمرو قانونگذاری نیز مشاهده می شود. نیروی واژگانی زبان فارسی در مفهوم بخشی به تجاوزجنسی، کم و ارزش های مورد حمایت در قبال این پدیده، زیاد است. دلیل بنیادین آن، تعارض جنسیتی است. تعارض جنسیتی در این نوشتار مفهومی عام در قبال رویکردهای تعارض گونه اجتماعی است.  نگرش های مختلفی که از تعارض جنسیتی صورت گرفته باعث شده تا ساخت حقوقی تجاوزجنسی در نظام حقوقی ایران شکل نگیرد و پی آمدهایی همچون رفتارهای خشن جنسی و پیوندهای جنسی سلطه گرایانه به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: تجاوز جنسی، زنای به عنف، عمل جنسی به عنف، تبعیض جنسیتی، رویکردهای فرهنگی و اجتماعی
|
  • Mohammadmehdi Barghi *, Nasrin Mehra Pages 7-27
    "Deprivation of liberty" has been known as one of the traditional executive guarantees of criminal law, used in the form of punishment for convicts. However, today with certain social norms and necessities, we are witnessing the use of "deprivation of liberty" in other branches in the form of official, educational, hygienic, disciplinary, and similar guarantees. The increasing importance and the extending use of this type of non-criminal "deprivation of liberty" in recent years, has caused the laws of various countries and international documents to recognize this type of "deprivation of liberty". Among these documents is the European Convention on Human Rights, which. as an advancing legal document in the international realm, in its 5th article, has considered an independent nature of criminal "deprivation of liberty", by numerating the instances of non-criminal "deprivation of liberty", while accepting the notion of non-criminal "deprivation of liberty".
    Keywords: Deprivation of liberty, The European Convention on Human Rights, Punishment, Prison, Court
  • Elham Heidari * Pages 29-56
    Committing a crime in a group and organized manner, with the leadership of one or more individuals, is a problem of the current societies. Such a phenomenon requires a proper legal response. Our legislator, in article 130 of the Islamic Penal Code, has made progress in predicting the maximum punishment of the most severe offense committed for the leadership. Nevertheless, the concept and conditions for the leadership in our law are ambiguous and questionable. Eliminating this ambiguity requires an investigation into Article 130, dispersed laws and judicial procedures.
    In the United States, the leadership is the subject of law, and at the same time, the judicial system of the country attempts to clarify the conditions of leadership by issuing various opinions. In the present article, we try to clarify the concept and study the conditions of leadership in Iranian and American laws through a comparative approach.
    Keywords: Leadership, Aggravating Circumstance, Criminal group, Islamic Penal Code, American law
  • Mansour Rahmdel * Pages 57-80
    The debate of committing a crime by legal entities as a credit institution has long been a controversial issue in criminal law. Iranian lawmakers, until 2014, had not criminalized acts committed by legal entities, but, the penal code ratified in 2014 in its article 143 recognized criminal liability of legal persons. In Germany, officials have almost some authority to enforce legal safeguards, although there is no explicit law on the criminal liability of legal entities. To overcome this problem, in 2013, a draft law on criminal liability of legal entities has been drafted, but has not yet ratified as a law. To better explain the issue, we study the two criminal systems comparatively, in order to clarify why, despite the greater involvement of legal entities in the lives of individuals, the German legislator has not foreseen criminal liability for legal entities like Iran. The research methodology will be analytical.
    Keywords: Criminal liability, Legal persons, Iran, Germany, Comparative study
  • Seyed Mostafa Mousavi, Mahin Sobhani *, Mojtaba Janipour Pages 81-104
    M.A in Criminal Law & Criminology at University of Guilan According to the nature of international crimes which are often committed because of the conspiracy between two or more persons, there is much more need to criminalize conspiracy for international crimes than for ordinary crimes. Although there was the conspiracy in the Nuremburg and Tokyo Charters in general, it has been limited to Genocide in ICTY and ICTR Statutes and finally, it was removed from the ICC Statute. Exploring the statutes and jurisprudence of the international criminal courts shows that there are two different kinds of conspiracy: conspiracy as an inchoate crime, and conspiracy as a mode of participation. Even though by introducing various modes of collective responsibility in Art. 25(3) of the statute of the ICC, it is not necessary to express conspiracy as a mode of participation in the ICC, there also remains the necessity of criminalizing conspiracy as an inchoate crime in the ICC.
    Keywords: Conspiracy, Joint Criminal Enterprise, Inchoate Crime, Modes of Participation, Crimes against Peace, Genocide
  • Hossein Soleimani * Pages 105-133
    Legislative system in Islamic Penal Code (1392/2014) has mentioned an unfamiliar institution named "Designated Tazir" and made it difficult for lawyers and scholars to understand its notion and examples. The author believes that in law enacted in 2014 it has explicitly accepted the Principle of Legality in Tazirat penalties; therefore, to recognize specific instances of "Designated Tazir" only penal law must be referred to. This article aims to identify specific instances of designated Tazir punishments taking different views into account. Two criteria are highlighted: according to the first criterion, a designated Tazir must be explored in accordance with the principle of legality like other Tazir punishments. As for the second criterion, designated Tazir punishments are like Hudud, the specific instances of which must be identified in accordance with article 220 of the Islamic penal code. The author believes that neither of these two criteria is sufficient and suggestion such a mechanism is futile and baseless.
    Keywords: The Principle of Legality, Textual Tazir, Predetermined Tazir, Flogging, Hudud
  • Seyyed Ameen Seyyedein, Mehrdad Javaherian *, Hossein Aghababaei, Qader Bayzidi Pages 135-164
    The purpose of this study was to investigate and categorize the crime preventive measures at residential block level. Paying attention to different levels of residential space and the categorization of solutions derived from concepts such as natural surveillance, territory, access control and audibility can be an effective step in clarifying how strategies are influenced and it is influential in presenting and predicting the results of strategies. Different levels of residential space are space, unit, block, complex, neighborhood, district, town or city. The information gathering method in this paper is taking notes from library resources and the questionnaire tool for field studies that were analayzed with statistical methods. The findings indicate that the application priority of each of principles of natural surveillance, territory, access control and audibility in providing solutions is different according to the residential level of block and in particular the type of its attributes.
    Keywords: Situational crime prevention_Block as a level of residential space_Natural surveillance_Territory_Access control_audibility
  • Morteza Arefi *, Jalil Omidi Pages 165-188
    Criminal procedure is a system that ensures the accused's rights. One of the norms of this system is accused's access to an attorney. The importance of this norm is so great that international instruments and domestic laws, identifying this right, have expressed necessity of attorney presence in favour of the defendant in some cases. This article seeks to answer two questions: What is the foundations attorneyship of accused? How much do the international documents and Iranian criminal justice makers pay attention to these bases?
    The findings of this research illustrate that human right foundations, criminal policy strategies and criminology doctrines justify access to a lawyer in favour of accused. In recent year's positive change have occurred in the approach of the Iranian criminal justice system to the right of accused to have a lawyer. However, limitative provisions such as 48 article of Criminal Procedure Law and failure to provide a guarantee of the violation of the right are the things that can be criticized.
    Keywords: Lawyer, Attorneyship of accused, Defendant rights, International Instruments, Fair trial
  • Akbar Noroozi *, Hassan Alipour Pages 189-208
    Linguistic and cultural attitudes to social and religious approaches to the phenomenon of sexual assault causing this phenomenon as a real criminal with specific constituent elements is not in Iran's legal system. Criminal titles after the domain of blaming, with a separate title, enter into a legal area and with a special view, appear in the judicial process. The rape of this process is a far-reaching process and, at the very first step, it is blamed on the challenges that these challenges face in the legislative sphere. The lexical force of the Persian language is high in the sense of being part of the rape, the low level and the values supported by this phenomenon. The fundamental reason for this is gender conflict. Gender conflict in this paper is a general conception of social-conflict approaches. Due to various gender-based attitudes, the legal process of rape in Iran's legal system has not been established and has resulted in violent sexual behaviors and sexual orientation.
    Keywords: Sexual assault, Sexual act rape, Gender discrimination, Social, cultural approaches